Verwacht 2023

|

Documentaire

De Energievrijstaat

In ‘De Energievrijstaat’ volgen we de grensverleggende projectontwikkelaar Pim de Ridder, die zich waagt aan het energie-neutraal maken van zijn geboortedorp Terheijden. Het is een race tegen de klok, die schetst hoe complex transitie in de praktijk is.

De Energievrijstaat

Info

Verwacht 2023

Documentaire

Achtergrond

De energietransitie is een hot topic. Het houdt de gemoederen in Nederland behoorlijk bezig. Klimaatontkenners en redders buitelen over elkaar heen met hun tegenstrijdige overtuigingen. De overheid heeft haar klimaatakkoord om doelstellingen in Parijs afgesproken te gaan halen. Wat betekent: In 2050 volledige duurzame energievoorziening voor Nederland.

Maar ontkenning, verwarring, wegkijken en weg-organiseren lijken vooralsnog de boventoon te voeren. Particulieren worden cynischer en politici populistischer. De transitie is een stroperig en bijzonder ingewikkeld proces dat maar niet op gang lijkt te komen.

Hoe enorm complex de transitie in de praktijk is, blijkt in het Brabantse dorp Terheijden. Daar wordt niet langer meer gepraat, daar zijn ze begonnen. Op onorthodoxe wijze wordt daar alles op alles gezet om het dorp binnen nu en 5 jaar energieneutraal te krijgen. Een ingrijpende transitie die het dorp ontwricht en fysiek openbreekt.

Deel dit nieuws